Vinařství Kamil Prokeš

Základem produkce kvalitních vín každého vinařství jsou vynikající polohy pro po generace obhospodařované vinohrady, které jsou zdrojem těch nejlepších vín.

Pěstujeme révu vinnou na jihozápadně orientovaných vinicích s humózně-sprašovitým typem půdy vyšším podílem vápníku na vyhlášené viniční trati Punty v katastru vinařské obce Velké Němčice. Tato jedinečná trať leží na 49. severní rovnoběžce, stejně jako oblast Champagne a Alsasko.

„Věřím, že právě proto se zde tolik daří burgundským odrůdám typickým pro výrobu pravého šampaňského (odrůdy Chardonnay a Rulandské modré). Také zde u nás se totiž rodí hrozny ideální pro výrobu špičkových šumivých vín s ovocnou chutí a delikátní kyselinou. Z tichých vín pak nemůžeme opomenout velmi kvalitní ryzlinky, mnohdy ve vyšším zralostním stupni (výběr z hroznů či výběr z cibéb) a s pozitivním vlivem ušlechtilé botrytidy. Kromě toho zde také dozrávají i ostatní burgundské odrůdy (Rulandské bílé i šedé), ale i výrazný a ovocně aromaticky bohatý Tramín, který je pro oblast hustopečska typický.“